Iluvõimlejatel jäid OM-i piletid Euroopa meistrivõistlustel saamata

Varnas, Bulgaarias toimuvatel iluvõimlemise Euroopa meistrivõistlustel oli Eesti iluvõimlemine esindatud täiskoosseisus nii juunioride ja täiskasvanute rühmakavades kui ka individuaalvõimlejatega.

Euroopa individuaalvõimlejatel ja rühmkavade koondistel oli võistlus viimane võimalus püüda Tokio OM-piletid – 1 individuaalarvestuses ning 1 rühmkavades. Viiepäevane võistlusmaraton tõi Eesti iluvõimlejatele kaks finaalvõistlusele pääsu, kuid OM-piletid jäid seekord saamata.

Kokku osales Varnasse kohale tulnud 321 võimlejat 37 Euroopa riigist.

Individuaalvõimlejatest tegi tugeva ja stabiilse võistluse Eesti kogenuim võimleja 26-aastane Viktoria Bogdanova, kes saavutas kvalifikatsioonivõistlusel 63 võimleja seas 21-nda tulemusega pääsu finaalvõistlusele, kus parimal veel olümpiale kvalifitseerumata riigi esindajal oli võimalus saada Euroopa kontinendi viimane pääse. Finaalvõistlusel teenis Viktoria nelja kava kokkuvõttes sama punktisumma kui kvalifikatsioonis (83,350 punkti), mis andis 22. koha. Bogdanovaga koos esindasid Euroopa meistrivõistlustel Eestit Polina Murashko ja Melany Keler, kes sooritasid mõlemad kaks kava ning mitmevõistlusest osa ei võtnud. Euroopa meistriks tuli venelanna Arina Averina, kellele üllatuslikult järgnes Bulgaaria esindaja Boryana Kaleyn ning kolmandaks tuli võitja kaksik-õde Dina Averina. Viimase individuaalse olümpiapääsme võistles välja Ungari võimleja Fanni Pigniczki punktisummaga 97,250.

Viktoria Bogdanova

Aastast 2019 on rühmkavade OM-pileti nimel treeninud ka meie kogenud iluvõimlemise rühmkava rahvuskoondis (Alina Vesselova, Arina Okamanchuk, Evelin Naptal, Laurabell Kabrits ja Carmely Reiska). Keeruline ja pikk kvalifikatsiooniprotsess kulmineerus Varnas, kus oli saadaval ainult üks viimane pilet parima tulemuse saavutavale veel mitte kvalifitseerunud rühmale.

Võistkond sai võistluspingega hästi hakkama ning tegi hooaja parimad etteasted. Kaotusteta sooritatud 5 palli kava eest teeniti 36.000 punkti ning kurikate ja rõngaste kava eest 36.750. Kokkuvõttes andis 72.750 punkti 11.kohta 18.võistkonna seas. OM-pilet läks 6.koha saavutanud Ukraina võistkonnale, kes teenis mitmevõistluses 84.550 punkti. Euroopa meistriks tuli Venemaa rühm, kellele järgnesid Itaalia ja Iisrael.

Rühmkava koondis Varnas

Toimus ka riikide võistkondlik arvestus, kus liidetakse riiki esindavate individuaalvõimlejate ja rühmkava punktisummad. Võistkondliku arvestuse 12 parimat riiki saavad olla esindatud järgmiste aastate maailmameistrivõistlustel rohkem kui ühe võimlejaga ja Eesti koondis saavutas vajaliku 12.koha.

Juuniorklassi võistkondi osales Euroopa meistrivõistlusel 20 riigist, Eesti juunioride rühmkava koondis (Anette Vaher, Ester Kretsman, Anzelika Prisjaznjuk, Kamila Grigorenko, Victoria Puusepp ja Ksenja Ozigina) saavutas mitmevõistluses 10. koha. Hea tulemus kavas 5 palliga andis rühmale finaalikoha, kus rühm parandas tulemust võrreldes kvalifikatsioonivõistlusega ning 33,050 punkti tõi kõrge 6. koha.

„Vaatamata koroonapandeemiast tingitud treenimis- ja võistlusraskustele Eesti on näidanud ja tõestanud, et oleme konkurentsivõimelised, ja seda nii täiskasvanute kui ka juunioride distsipliinides. Loomulikult on kahju, et sel korral ei õnnestunud OM-le pääseda, kuid Pariisi olümpiamängud on juba kolme aasta pärast ning selle EMi tulemused ja sooritused tõestavad, et oleme õigel teel“, sõnas Eesti koondise delegatsiooni juht Natalja Inno.

Võistluse tulemused: https://www.europeangymnastics.com/event/2021-european-championships-rhythmic-gymnastics/results

Lisatud piltide autorid: erakogu ja Indrek Kask