Eesti iluvõimlejad maailmameistrivõistlustel 13.kohal

Jaapani linnas Kitakyushu lõppesid rühmkavade mitmevõistluse maailmameistrivõistlused. Eestlannade laitmatud sooritused tõid kokkuvõttes 13.koha.

Vaatamata ülirangetele piirangutele ja keerulisele teekonnale sihtkohta astus FIG presidendi Morinari Watanabe kodulinna Kitakyushusse võistlema 18 võistkonda. Olümpiavõitjad Bulgaaria rühmkava võistkond, kelle ühel võimlejal juhtus vigastus esimesel MM treeningpäeval Jaapanis, kahjuks võistlusest osa ei võtnud. Eesti rühmkava rahvuskoondis koosseisus Alina Veselova, Arina Okamanchuk, Laurabell Kabrits, Carmely Reiska ja Evelin Naptal võistlesid vahetuses koos teenekate Venemaa, Valgevene ja Hiina võistkondandega. Maailmameitriteks krooniti Tokyo 2020 hõbemedalistid Venemaa Võimelmisliidu võistkond, kes teenis 88.350 punkti, hõbedale tuli olümpiapronksmedalistid Itaalia koondis (86.000) ning pronksmedali said Valgevene koondis (85.400).

Alles 2017.aastal loodud Eesti rühmkava koondise jaoks olid Kitakyushu maailmameistrivõistlused kolmandad ning sarnaselt 2018.aastaga saavutati mitmevõistlusel 13.koht. Koondise peatreener Natalja Bestšastnaja pidas hooaja finišit edukaks. „Juba Jaapani tiitlivõistlusteks ettevalmistus ja keeruline pandeemia lisapinge oli võimlejatele väljakutse. Erinevalt teistest võimlemise juhtivatest maailma riikidest meie võimlejad ühendavad võistlused ja treeningkoormused gümnaasiumi- või ülikooliõpingutega. Maailmameistrivõistluste tulemusega olen rahul, kuid kripeldama jäid oodatust madalamad punktid vigadeta viie palli kava eest,“ ütles Bestšastnaja. Rühmkava koondise miinimumeesmärk oli pääseda 16 parima sekka, millega teeniti õigus osaleda tulevase aasta Maailmakarika sarja etappidel.

Pühapäeval, 31.oktoobril,  jätkavad rühmkavad üksikalade finaalidega, kus võimlemisvaibale astuvad iga kava 8 parimat.

Päev varem pidi individuaalvõimleja Viktoria Bogdanova mitmevõistluse kvalifikatsioonivõistluses rõnga- ja lindikava eksimuste tõttu leppima 32.kohaga ning mitmevõistluse finaali ei pääsenud. 26-aastase Bogdanova jaoks olid Kitakyushus toimunud maailmameistrivõistlused tema pika ja rikkaliku karjääri kaheksandad ning kahjuks viimased.

Jaapanis toimunud maailmameistrivõistlused olid lõppenud olümpiatsükli viimased suurvõistlused. 2022.aastast jõustuvad muudatused iluvõimlemise hindamissüsteemis, mis praeguse kiire ja osava vahendikäsitluse kõrval hakkavad taas tähtsustama iluvõimlemise artistlikkuse külge.

 

Foto: Viktoria Bogdanova (erakogu)