IN MEMORIAM HEINO SISASK (31.12.1928 – 21.01.2023)

IN MEMORIAM  HEINO SISASK  (31.12 1928 – 21. 01 2023)

Eesti spordiüldsust on tabanud valus kaotus. 21. jaanuaril lahkus 95.eluaastal lugupeetud sporditegelane, Eesti Olümpiakomitee ja Eesti Võimlemisliidu auliige Heino Sisask.

Sportima hakkas H. Sisask keskkoolis, tõsisemalt kergejõustikku harrastanud Heino lõpetas Tartu Ülikooli õigusteaduskonna 1952.aastal juba meistersportlasena ja Eesti koondise liikmena. H. Sisask oli hingelt spordimees. Seda kinnitab tema püsiv kiindumus oma nooruspõlve lemmikspordiala, kergejõustiku vastu ning hiljem laiemalt kogu Eesti spordi juhtimise vastu. Heino Sisaskit mäletatakse kui kunagist Tartu spordi- ja linnajuhti ning Eesti Spordikomitee esimeest aastatel 1964–1974. Juhtides 10 aastat  vabariigi spordielu, pälvis ta  spordijuhina suure lugupidamise. Seetõttu valiti H.Sisask ka NL Olümpiakomitee liikmeks ning NL Olümpiadelegatsiooni juhtkonna koosseisu Tokio (1964), México (1968) ja Müncheni (1972) olümpiamängudel. H. Sisaski initsiatiivil taastati ja laiendati just sel ajal vahepeal katkenud spordisidemed Soome ja teiste Põhjamaadega, mille eest autasustati teda Soome Haridusministeeriumi hõbedase teeneteristiga. Ta oli Moskva OM Tallinna purjeregati olümpiatule toomise korralduskomitee esimees. Olles aastatel 1992–99 Eesti Olümpiakomitee  liige, andis Heino Sisask oma panuse ka Eesti Olümpiakomitee taasloomisesse.

Heino Sisask on andnud suure panuse ka Eesti võimlemise arengusse, olles üle kümne aasta Eesti Iluvõimlemise Föderatsiooni esimees, kus ta juhtis föderatsiooni edukalt kuni 1995.a. kevadeni, mil seoses Eesti Võimlemisliidu moodustamisega jäi asepresidendi kohale. Tema kaasabil korraldati arvukalt suurüritusi, mis aitasid kaasa ala tutvustamisele nii Eestis kui ka rahvusvahelisel tasandil. Võimlemisliidu asepresidendina oli ta suure võimlejate pere poolt lugupeetud spordijuht. Kasutades oma teadmisi õigusteaduse valdkonnas, aitas ta välja töötada ka kõik olulisemad võimlemisliidu juriidilised dokumendid.

Mälestus lahkunust jääb meiega. Langetame leinas pea ning mõtleme tänutundes pikaajalisele tööle Eesti spordielu juhtimisel ja võimlemise arendamisel.

Eesti Võimlemisliit